Andronik Duks Nisa

ANDRONIK DUKS NIŠA
Tada ga (sc. Andronika) čak unapredi za duksa Niša i Braničeva pa mu još dade i Kastoriju.
Jednom dok je car vršio vežbu kod Herakleje Mizijske, desilo se da je Jovanu, sinu sevastokratora Andronika, lepom i stasitom mladiću, izbijeno jedno oko udarcem talijanskog koplja bačenog iz suprotnog pravca. Želeći s toga da ga uteši u nesreći, postavi ga za protovestijara i podiže na dostojanstvo

protosevasta. Ovo je, kažu, u srce pogodilo Andronika (sc. Komnina). Od tog vremena neprestano je, ogorčen, smišljao izdaje, pa kad je neprestano zatim ratovao u Kilikiji, pridobi potajno na svoju stranu kralja Palestine i persijskog sultana.
A kad mu je bila poverena, kao što je rečeno, uprava nad Nišom i Bra-ničevom obećao je preko pisma kralju Peonije da će mu, ako mu pomogne u pokušaju da zadobije vlast, ustupiti Braničevo i grad Niš čim mu se želja bude ostvarila. A da ne bi, kad se ovo poručuje, bio okrivljen, reši da stvar drukčije udesi. Javi stoga caru kako on namerava da neke peonske velikaše, koji su počeli da mu ukazuju blagonaklonost, u zamku uhvati i na lak način njegovoj (sc. carevoj) vlasti potčini.

VIDOSAV PETROVIĆ - NIŠ U DELIMA PUTOPISACA OD IV DO XX VEKA

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License