Blago Iskopano U Kanalizaciji

Blago iskopano u kanalizaciji

Slađana VELJKOVIĆ, 01.06.2010 20:41:00

ZBIRKA od 25 novčića antičkog plemena Deroni, koju su u “Noći muzeja” imali prilike da vide Vranjanci, najveća je na svetu. Jer, novac Derona veoma je redak - jedan novčić nalazi se u Britanskom muzeju u Londonu i po nekoliko u Pazardžiku u Bugarskoj i u Skoplju.
Do ovog neprocenjivog blaga stručnjaci Narodnog muzeja u Vranju došli su sasvim slučajno. Pre sedam godina Radomir Anđelković iz prigradskog naselja Ciganski rid kopao je u svom dvorištu rupu za kanalizaciju. Kopajući, nailazio je na “bele pločice” . Za njegovo otkriće ubrzo su saznali divlji tragači, pa su vredne novčiće otkupili budzašto. Policija je kasnije utvrdila da je Anđelković deronsko blago (41 novčić) prodao za neverovatnih 500 evra i 43.000 dinara. Kupio ih je Zoran Petrović iz Vranja, koji ih je, prema navodima policije, preprodao dalje bugarskim “kolegama”, za tričavih 300.000 dinara.
S obzirom na to da ih nigde u svetu nema, toliko vredi samo jedan deronski novčić!
Arheolozi iz Narodnog muzeja dali su se u potragu za ostatkom novčića. Nikad nije utvrđeno koliko ih je tačno pronađeno u Anđelkovićevom dvorištu. Tek, pronađeno ih je još 24 i jedan koji se razlikovao od drugih.
- Svi novčići teški su između 30 i 40 grama. Na aversu uglavnom imaju ugravirana kola koja vuku dva vola, a kojima upravlja bradati čovek sa bičem u ruci. Na reversu se nalazi simboličan prikaz tri ljudske noge u krugu, između kojih je na pojedinim primercima izveden cvet - kaže Goran Mitrović, kustos Narodnog muzeja u Vranju, autor monografije “Novac Derona”.
Taj jedan novčić koji se razlikuje od drugih na prednjoj strani ima jahača na konju i manju životinju, najverovatnije lisicu (ili psa), koja skače konju za vrat. Na drugoj strani je kvadrat sa imenom Aleksandar.
Nikakvi dokazi o postojanju naselja Derona nisu pronađeni, a pretpostavlja se da su do novca, trgovinom ili pljačkom, došla plemena koja su naseljavala Balkan. O Deronima se, inače, veoma malo zna. Pojedini makedonski stručnjaci tvrde da je reč o Peoncima, Grci kažu da su u pitanju drevni Makedonci, a bugarski arheolozi smatraju da su Deroni tračko pleme.

MEĐU NAJSTARIJIMA U SVETU
STRUČNjACI se slažu u jednom - novčići vrhunske izrade kovani su krajem 6. i početkom 5. veka pre nove ere. Kako se prvi novac pojavio u prvoj polovini 7. veka pre nove ere u Lidiji, u Maloj Aziji, to deronski novac sigurno spada u najstarije monete na svetu.

SA HALKIDIKIJA
PREMA grčkim stručnjacima, koji su ponudili najviše dokaza, Deroni su živeli u centralnom delu poluostrva Halkidiki, na “prstu” Sitonija. Takođe, boga Apolona su stanovnici Abdere, grada u egejskoj Trakiji, zvali Derainos, a bog izlečenja drevnih Makedonaca bio je Daron.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=12&status=jedna&vest=180775&title_add=Blago%20iskopano%20u%20kanalizaciji&kword_add=noc%20muzeja,%20zbirka%20novcica

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.