Dimitrije Mile Cvetanovic

Dimitrije Mile Cvetanović

Dimitrije Mile Cvetanović
Dimitrije Mile Cvetanović

Rođen 1855 god. u Nišu, umro je 1934 god.

Pok. Cvetanović bio je jedan od prvih učitelja meštana posle starog učitelj Tase. Sa još nekoliko svojih drugova izabran je da svoje školovanje nastavi u Beogradu, ali su ga roditelji u tome sprečili. No time nije bio demoralisan, on je i dalje radio na svom usavršavanju i sebe osposobio da je uskoro postavljen od strane Školske opštinske uprave za učitelja i kao prosvetni radnik u tom teškom dobu ropstva Pod Turcima stekao lep glas i ugled. Radeći predano kao nastavnik i nacionalni radnik učitelj Mile, kako su ga iz poštovanja i milošte zvali, bio je počastvovan mnogim; odlikovanjima i priznanjem, i to ne samo od meštana i svojih bivših đaka, već i od strane viđenih javnih trudbenika..

Učitelj Mile bio je osnivač Narodne odbrane u Nišu, pa je i posle oslobođenja aktivno radio na prosveđivanju svoga naroda i njegovom ekonomskom snaženju, kao pretsednik. Okružnog Poljoprivrednog društva i dugogodišnji upravnik. škole Trgovačke omladine.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.