Dimitrije Mitko Kocic

Dimitrije-Mitko Kocić

Dimitrije Mitko Kocić
Dimitrije Mitko Kocić

Po oslobođenju Niša, tadanji upravnik varoši Aćim Prokić u u sporazumu sa pretstavnicima čaršije, predložio je i naimenovan je za pretsednika Niške opštine Dimitrije Mitko Kocić. Ovim postavljenjem odato je jednovremeno i priznanje njemu i njegovoj: kući za zasluge koje su imali u akcijama koje su prethodile oslobođenju. Njegova kuća je za vreme turske vladavine bila sklonište za sve ljude, koji su u raznim misijama dolazili iz slobodne Srbije. Poznati nacionalni radnik Miloš S. Milojević, docnije dugogodišnji direktor Leskovačke gimnazije, dolazio je presvučen kao ćumurdžija i u CimišrijeMitko Noiić kući Kocićevoj održavao
sastanke sa našimljudima. I sam Dimitrije, koji je trgovao svinjama i iste čuvao u oborima u blizini sela Supovca, do same granice, često je prelazio u Srbiju i otuda donosio krišom knjige potrebne za đake, a koje su bile zabranjene od turskih vlasti.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.