Frano Supilo

SUPILO FRANO (1870-1917), hrvatski političar i novinar, ideolog liberalnog pravaštva u Dalmaciji, urednik riječkog Novog lista, prvak Hrvatskosrpske koalicije, pod AustroUgarskom… Posle objave rata AustroUgarske Srbiji, beži u Italiju, potom u London, gde radi u Jugoslovenskom odboru.
Supilo je, prvi put, boravio u Nišu od 1114. februara 1915. s ciljem da navede Srbiju na konkretnije razgovore o jugoslovenskom ujedinjenju i budućem urećenju države, kao i o položaju Hrvata i Slovenaca u njoj. Drugi put dolazi iste godine, oko 20. aprila, i boravi do 10. maja, kada će se sresti sa brojnim srpskim državnicima i stranim diplomatama. Radi na organizovanju zborova, uličnih manifestacija i demonstracija, što je ostavilo ne mali utisak kod stranih predstavnika, kao i u javnom mnjenju Niša i Srbije. Učestvovao je na velikom javnom protestnom zboru, kojim je presedavao Ivo Ćipiko. Iz Niša će uputiti i nekoliko pisama u kojima su sadržani ciljevi njegove diplomatske aktivnosti, kao i prilike u Nišu.

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.