Gavrilo Vidojkovic

Gavrilo Vidojković čika Gače

Gavrilo Vidojković
Gavrilo Vidojković

Željan usavršavanja u svom zanatu Gavrilo je ostavio svoje mesto rođenja, Niš, u sedamnaestoj godini. Sa još mnogo svojih vršnjaka prešao je granicu kod Supovca u vremenu kad je bio slobodan prelaz (o „blagom petku", prvom posle Uskrsa).

Objava rata Turcima zatekla ga je u Beogradu, kao ćurčiskog pomoćnika. Ne časeći prijavio se za dobrovoljca. Borio se na položaju kod Đunisa i bio svedok pogibije pukovnika Rajevskog, koji je sa svojim odredom učestvovao u sastavu vojske generala Černajeva, a koji je inače Junak Tolstojeve „Ane Karenjine"…

Po završenom ratu i oslobođenju Niša, za koje se zalagao hrabro se boreći, Gavrilo je stekao svoju radnju i zauzeo vidno mesto u redovima niških čaršilija. Ali je i sam privredno posrnuo kad i dve trećine niške čaršije, posle 1885 godine. Posle je ušao u opštinsku službu i sada živi kao skromni penzioner.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.