Gostoprimstvo Fridrihu I Barbarosi

GOSTOPRIMSTVO FRIDRIHU I BARBAROSI

…Tako (treba) znati da (zbog ) čarke oni koji su ušli u Bugarsku (naišli su na) veoma veliki otpor Bugara zato što su mnogi (njihovi) od naših kopalja nastradali. A one koje smo uhvatili u klopku obesili smo.
Dolazeći (pak) do (grada Niša) /kod / velikog srpskog saveznika (Stefan Nemanja - prim. pr) 23. jula, susreli smo se sa najvećom pažnjom, a njega (Nemanju) je Gospodar Imperator (Fridrih I Barbarosa) časno primio i baveći se puno njihovim (stvarima) časno je uzdarje dao, kao što je i on sam (Fridrih I) od njega (velike darove) primio. Jednako kao što su i svi prvaci iz pomenute pratnje bili veoma počašćeni vinom, medovinom i divljačima.
Oni pak koji su prešli odande do prve klisure bili su zaustavljeni tamo (30. jula) velikim gubitkom. Neki častan vojnik iz Halea je bio ubijen tamo. A u tom kraju se i vojska u velikom broju razbolela, neko na tri, a neko na četiri dana, a neki su se od dizenterije razboleli. U drugoj klisuri, koja je bila samim svojim prirodnim položajem, stenama i drvećem, veoma dobro utvrđena, bila je sakupljena velika gomila razbojnika i pljačkaša a vojvoda Brindižanski (po imenu Ansbert) koji (posluživši se) malim lukavstvom presreo nas (je i) doveo u (nekakav) red; što je opteretilo savez sa vojvodom Svevom koji je bio odgo-voran za bojni poredak…
(Dietpold:…… …………"Pismo Leopoldu", “Monumenta Germaniae Historica, Skriptores rerum Germanicarum XVII, Berolini 1928. Str. 510. - Preveo sa latinskog: Branko Gorgiev)

VIDOSAV PETROVIĆ - NIŠ U DELIMA PUTOPISACA OD IV DO XX VEKA

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.