Jovan Cvetkovic

Jovan Cvetković

Jovan Cvetković
Jovan Cvetković

pešadiski potpukovnik u penziji

Jedan od najstarijih oficira naše aktivne vojske u Svetskom ratu i koji je kao komandant puka izlažući se sigurnoj opasnosti 1915 godine, prednjačeći svojim vojnicima potisnuo neprijateljske odrede sa položaja više Leskovca i na taj način osigurao otstupanje naše vojske od Niša, počeo je svoju vojničku karijeru u oslobodilačkom ratu 1876 godine.

Rođen 1859 godine u Dadinci, sreza vlasotinačkog, on je kao dobrovoljac stupio u vojsku, krišom prešavši granicu. Za pokazanu hrabrost unapređen je u čin narednika i bio teško ranjen. Za vreme drugog srpsko-turskog rata, 1877/8 kao potporučnik bio je sa dodeljenim odredom u brigadi koja je operisala prema Nišu i bio na položaju, Viniku. Među prvima ušao je u tvrđavu nišku, gde je primio od turske vojske oružje.
U balkanskom ratu učestvovao je kao komandant trećeg puka i sa istim pukom uzeo učešće i u svetskom ratu, pa i na Jovan Cvetković Solunskom frontu. Kroz sve ove ratove pokazao se kao hrabar oficir i dobar komandant, pa je za pokazanu hrabrost i isticanje u komandovanju bio počastvovan mnogim odlikovanjima. Pokojni Jovan Cvetković bio je jedan od malog broja ratnika koji je iz sva četiri rata imao odlikovanja.

Po demobilizaciji on se kao penzioner nastanio u Nišu, gde je i pre rata proveo najveći broj godina svog službovanja. Umro je 12 aprila 1935 godine i sahranjen sa svima počastima hrabrog ratnika i uvaženog građanina.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.