Jovan Kinam

1147. JOVAN KINAM

J. KINAM (oko 1143-1203), vizantijski istoričar XII veka. Radio je u svoj-stvu sekretara u carskoj administraciji. Rođen je, kako sam navodi u svojoj "Istoriji", posle smrti Jovana II Komnena, 1143. godine. Od svoje rane mladosti pratio je cara Manojla u ratnim pohodima. Prisustvovao je pojedinim borbama: kod Zemuna, 1165, i drugim. Kasnije će biti blizu Andronika I, a angažovan je i u vreme vladavine dinastije Anđela. Njegova "Istorija" odnosi se na razdoblje dva vizantijska cara: Jovana II (1118-1143) i Manojla I Komnina (1143-1180)… Po-red korišćenja arhivske građe i kazivanja savremenika događaja, Kinam je i sam učestvovao u pojedinim zbivanjima, budući da je bio u pratnji Manojla I u po-hodima po Evropi i Aziji. U svojoj "Istoriji", Kinam zapisuje i važne podatke o Srbima.
Jovan Kinam je jedno vreme boravio i u Nišu, i zapazio njegovu stratešku prednost i važnost u složenim političkim prilikama svoga doba. Piše o Nišu, za vreme Drugog krstaškog pohoda (1147), kada mnogobrojna nemačka vojska sa i Konradom III (sa njim češki i poljski kraljevi Vladislav i Boleslav) prelazi Dunav

dolazi u Niš, kao i o potonjem dolasku francuskih krstaša (1150), sa kraljom Lujom VII. Tada je na čelu vizantijske uprave u Nišu bio poznati vojskovođa Mihajlo Vrana, koji ih s posebnom pažnjom dočekuje.. Međutim, za nas je, takođe, zanimljivo kada Jovan Kinam piše o pohodu Manojla I protiv pobunjenih Srba, čiji su župani stalno širili svoju vlast, odnosno kada se ovaj vizantijski car zadržava na ovim prostorima - susret sa srpskim županom Desom, u Nišu (1163), kao i kada Manojlo I odlučujuće doprinosi (1164) da se ruka mučenika Prokopija vrati u Niš (odneta, 1071).

VIDOSAV PETROVIĆ - NIŠ U DELIMA PUTOPISACA OD IV DO XX VEKA

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.