Jovan Skilica

1048. JOVAN SKILICA

J. SKILICA (o. 1018-1096), istoričar, poreklom iz Male Azije, iz teme Trakesion. U Carstvu je imao visoka zvanja i položaje. Napisao je delo "Kratka istorija" (period od IX do XI v.), nastojeći da istorijske događaje prezentuje verodostojnije. Koristio je izvore koji su potom izgubljeni, tako da njegova "Istorija" predstavlja osnovni i najvredniji izvor za skoro čitav jedan vek. Skilicino delo je, po formi, u stvari, niz carskih hronika; prepisivano je, i ima više rukopisa i varijanti. Pored varijanti Bekera i drugih, koristi se i kompilacija koju je načinio monah G. Kedrin (ovaj je za svoju "Istoriju od postanja sveta", napro-sto prepisao Skiličino delo za period na koji se ono odnosi).
Kao savremenik određenih događaja, Skilica piše i o pobuni protiv vizan-tijske vlasti, pod Petrom Deljanom (1040. godine), Bugarinom, koji se odavao za unuka cara Samuila. Njegovi ustanici, iste godine, prolaze kroz Niš. Međutim, Jovan Skilica piše i o potonjim sukobima Vizantije sa Pečenegima (nomadski narod turskog porekla, živeo rasturen na prostorima od reke Dnjepra do panon-skih ravnica) na ovim prostorima, pa i o onom, iz 1048. godine, kada je oko 800.000 Pečenega prešlo preko zamrznutog Dunava, i bilo poraženo. Vizan-tijske vođe ih potom nasele na sadašnjim našim prostorima, pa i oko Niša, što nam svedoči i ovaj Skilicin fragment, za koji možemo samo pretpostaviti da je pisan i na osnovu kakve memoarkske građe; tek dragoceno je svedočenje o vre-menu iz koga nema ikakvih relevantnijih podataka o našim krajevima.

VIDOSAV PETROVIĆ - NIŠ U DELIMA PUTOPISACA OD IV DO XX VEKA

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.