Junaci Toplicke Bune 1917

U knjižarskim izlozima

Junaci Topličke bune 1917.

• Radoljub Gligorijević: "Počelo je u Kuršumliji", izdavač "Kultura" Beograd

Uskoro se navršava osam i po decenija od Topličkog ustanka (1917). Tim povodom, u izdanju beogradske "Kulture", pojavila se knjiga pod naslovom "Počelo je u Kuršumliji" autora Radoljuba Gligorijevića, novinara i publiciste iz Kuršumlije. Reč je o knjizi koja sadrži autentična kazivanja učesnika krvavih dogaćanja 1917. godine ili njihovih potomaka na prostorima Lukava i Žuča, nekadašnjih opština u zapadnom delu kuršumlijske opštine, na istočnoj strani Kopaonika. U tamošnjih dvadesetak sela, gde je palo više od 500 žrtava, tog proleća pre 85 godina, postojala su masovna stratišta. malih, običnih ljudi koji su dali život za odbranu slobode i otadžbine. Ogšsi, zapisi i crtice o tim ljudima dati su lakim novinarskim stilom. Svaka priča se sa zanimanjem čita i - pamti.

Recenzenti dr Radošin Rajović i mr Radoje Kostić o knjizi Rodoljuba Gligorijevića su napisali:

- Velike i značajne dogaćaje, kao što je to nesumnjivo i Toplički ustanak 1917. godine, istoričari obično istražuju u njihovoj celini, pokušava jući da proniknu u uzroke, da otkriju glavne učesnike, da prikažu tok zbivanja i da ukažu na njihov značaj. Oni u tom poslu po pravilu "ne stignu" da u tim zbivanjima sagledaju i sudbinu takozvanih običnih ljudi, neznanih junaka, čije delovanje i čini te dogaćaje i istoriju.

Iako su mnoge priče neispričane, jer meću živima nema ni jednog učesnika Topličke bune, knjiga Radoljuba Gligorijevića je još jedan doprinos istoriograsriji i vremenu kada se narod digao protiv nasilja nemačkih, austrougarskih i bugarskih okupatorskih vojski.
S.K.
Narodne novine, 23-24 2. 2002

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.