Kolonija U Raskosi Prirode
kolonijazaplanje.jpg

Kolonija u raskoši prirode

Prva srpska kolonija likovnih umetnica „Zaplanje 96" okupila slikarke iz cele Srbije u sredini boja, oblika i rastinja

U zbiru različitih umetničkih kolonija u Srbiji nastaju i nestaju brojni osmišljeni ili ponekad nedovoljno osmišljeni likovni susreti.

Prva srpska kolonija likovnih umetnica „Zaplanje 96" prema mišljenjima učesnica, organizatora i finansijera ima sve uslove da postoji i opstane.
Tome u prilog idu dve važne činjenice. Naime, ona je specifična zbog karaktera prirodne i društvene sredine u kojoj postoji. Drugo, ona je od strane kritičara i teoretičara likovne umetnosti estetički zasnovana.

Učesnice ovogodišnje kolonije bile su na svojevrstan lirski način očarane postojećom prirodom, ljudima, kulturnim nasleđem, istorijom i savremenim životom ljudi ovoga kraja.

U delima umetnika, nastalim u ovogodišnjoj koloniji, dominiraju teme i motivi vegetacije kamena, stena, planinskih vrhova, vodenica na kristalno čistoj reci i narodnog stvaralaštva oličenog u predmetima za svakodnevnu upotrebu.

Ali, to nije sve. To su samo povodi. Iz razgovora sa ovogodšnjim učesnicama čuli smo i neka razmišljanja estetičke prirode, koja dotiču i objašnjavaju dublje razloge specifične vrste kreacije.

Učesnice su, većinom mišljenja, da je takozvana ženska kolonija korisna sa stanovišta ekspresije dbživljaja - to će se - misle ovogodišnje učesnice - po četvrti put izraziti na izložbi radova nastalih u Koloniji. Ponovo će, međutim, biti postavljeno i pitanje: zašto ženska kolonija?- Nimalo nam ne smeta što je Kolonija „čisto ženska" kažu slikarke Ljiljana Mićović, Stojanka Đorđić, Dušanka Bodulić,

Divna Jelenković i druge. - Naprotiv, ovde smo slobodne i uživamo u predelima i ljudima, zapravo, radimo sve ono što bi jedan umetnik poželeo da radi, rasterećene svakodnevnih obaveza.

Na platnima slikarki ravničarskih predela naći će se prvi put planinski vrhovi, potočare, stare kuće i opotovi. Ovim „neobičnim" ambijentom posebno su oduševljene Izabela Borza iz Subotice, Gordana Novaković iz Šida, Dušanka Bodulić iz Novog Sada, Stare vodenice, njihova tajanstvenost, oma-nje, prelepe kuće, potoci i reke - inspiracija su Divne Jelenković, Zorice Kostić i drugih, dok su u fantastici predela, bogatstvu boja i raznovrsnosti pejzaža, tokom trajanja Kolonije, uživale i inspirisale se i ostale učes nice „Zaplanja 96" od kojih su mnoge po drugi, trepi. pa i četvrti put opde: Mirjana Anđelković, Mirjana Krstevska, Ivanka Živković. Rada Selaković, Ljiljana Jarić, Vojislava Tanurdžić, Jagoda Živadinović, Vesna Marković, Slavica
Krčmar, Svetlana Tapušković.

Kolonija je i ove godine radila u organizaciji Do ma kulture „Branko Milj ković" iz Gadžinog Hana, pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Gadžin Han i Ministarstva za kulturu Republike Srbije. Dela nastala ovoga leta, u najlepšem predelu Zaplanja - Donjem Dušniku, tradicionalno će biti izložena naredne godine, kada po peti put bude organizovana, po mnogo čemu jedinstvena Kolonija slikarki Srbije, koje na svojevrstan način predstav ljaju likovni trenutak Srbija danas, a mnoge se nalaze i u samom vrhu modernog jugoslovenskog slikarstva. Drogoslava Dević
Narodne novine 960813

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License