Koreni Izdaje

KORENI IZDAJE

Pećančeva izdaja i izdaja svih tih vojvoda koji su se okupili oko njega u prvim godinama okupacije, nije bila slučajna. Ona ima dublje korene i vodi u prošlost, u dane kada se Kosta Pećanac silom prilika nametnuo kao jedan od vođaTopličkog ustanka 1917. godine, da bi posle junačke pogibije pravog vođe ustanka Koste Vojinovića, prigrabio vođstvo i slavu ovog zaista herojskog ustanka naroda Toplice. Čitav njegov rad u periodu između dva rata je takođe svojevrsna obmana rodoljuba koji su digli i nosili ustanak: novčanu pomoć i druge beneficije retko je ko od ustanika dobio posle rata. Dobijali su ih Kostini rođaci, prijatelji i drugi mešetari, svak kome je Kosta stavio potpis na Uverenje o učešću u ustanku. Pećančeva izdaja dobija svoj konkretniji oblik u godinama pred Drugi svetski rat kada hitlerovska Nemačka stvara Petu kolonu u Jugoslaviji i u Kosti Pećancu nalazi idealnog saradnika. Pre rata sklopljeno prijateljstvo Koste Pećanca sa nemačkim agentima u Jugoslaviji dobija svoje pravo lice 24. avgusta 1941. godine, kada se Pećanac u selu Pločniku kraj Prokuplja sastaje sa predstavnicima nemačke vojne uprave, koje je predvodio dr Karl Kraus, šef Gestapoa za Srbiju, koji je sa Kostom Pećancem i pre rata kontaktirao. Sporazum Pećanca i nemačke vojne uprave u Srbiji, definitivno je osnažen 28. avgusta 1941. godine, prilikom sastanka na planini Bukulji. Njime su Pećančevi četnički odredi stavljeni u direktnu službu okupacionom režimu i našli se na platnim spiskovima Nedićeve vlade.

Izdajnici po pravilu nastoje da svoj čin prikriju. Kosta Milovanović se izdajom ponosio, postaravši se da o tome ostavi brojna dokumenta. U jednom pismu Milanu Nediću, doslovno kaže: "Neka podmladak vidi kako se srbovalo!" Po njemu srbovanje je značilo skidanje glava srpskim rodoljubima za koje "dva do tri svedoka izjave da su sumnjivi", a preki četnički sud ih većinom glasova oglasi krivim, pri čemu sam vojvoda ima dva glasa. U uslovima kada je dogovorom na Bukulji određeno da se za svaku sumnjivu komunističku glavu isplaćuje po 3.000 dinara i kada su većinu četničkih odreda činili razni besposličari, kriminalci, a često i psihopate, nije za čuđenje što su mnogi koji nisu ni znali šta su to komunisti, gubili glave zbog obećane nagrade.

Iz knjige: ČETNICI KOSTE PEĆANCA U DRUGOM SVETSKOM RATU - Milorada Kozića

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.