Mateja Mata Radojkovic

Mateja-Mata Radojković

Mateja Mata Radojković
Mateja Mata Radojković

ekonom iz Sićeva, bivši narodni i okružni poslanik

Jedini živi učesnik zavere 1874-77 godine, pripremane od strane Todora Stankovića i Kola Rašića|je Mata Radojković, koji se i sada ne odvaja od svog Sićeva. Iako je pod bremenom godina i napora, koje je u toku života imao prilično sustao, čika Mata još uvek je držeći.

Čika Mata je jedan od ljudi starog kova sa lepom prošlošću. Bez škole, svojom prirodnom darovitošću i zdravim instiktom seljaka ovog kraja, bio je počastvovan od naroda da ga pretstavlja u Narodnoj skupštini kao narodni poslanik.

On je u mladosti delao sa Kolom Rašićem i mnogim nacionalnim ljudima iz bliže i dalje okoline Niša, kako bi se što skorije oslobodili vekovnog robovanja. On se i sada dobro seća i sa tronutošću priča o zakletvi u kući Mihajla Božidarca 1874 god. A kad su Turci prozreli smisao delatnosti naših ljudi, Mata je pomogao da istaknutiji rabbtnici na delu narodnog MašejaMaša Radojković oslobođenja pređu u slobodnu
Srbiju. Sa svojim vršnjacima, manje eksponiranim, nastavio je započeti narodni posao.

Bliže pojedinosti o radu iz tog vremena već su blede u sećanju ovog zaslužnog starine. Ono što je dalje pretstojalo, što se imalo raditi na izgrađivanju stečene slobode i samostalnosti bilo je od ne manje važnosti i potislo iz sećanja ranije.

Čika Mata, tiho, sad već sasvim po strani od događaja, dotrajava ostatak života. Srećan što je i sa svoje strane mogao doprineti, da se ostvari san mnogih i mnogih pokolenja pre njegovog.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.