Nikita Honijat

1185. i 1190. NIKITA HONIJAT

N. HONIJAT (sred. XII v. - ismeđu 1210-1220), jedan od najznačjanijih vizantijskih istoričara koji je obrađivao period vizantijskih careva Komnina i Anđela u razdoblju 1118-1204. Rođen je u gradu Hone, u Frigiji, i kao devetogodišnji dečak odveden je u Carigrad na školovanje, pod starateljstvom starijeg

brata Mihaila, budućeg mitropolita atinskog. Stekavši svestrano obrazovanje, imaće blistavu karijeru u državnoj službi, koju započinje, poslednjih godina vladavine Manojla I Komnina. Sa Isakom II Anđelom, učestvuje u pohodu na Bugare. Bio je upravnik Filipopolja (Plovdiv) u vreme III krtsaškog pohoda i učestvovao u pregovorima sa Fridrihom Barbarosom… Doživeo je katastrofu Carigrada i otišao u Nikeju… Rezultati njegovog izučavanja epohe Komnina i Anđela sadržani su u dvadeset i jednoj knjizi "Istorije". Honijat, sa istoričarem Jovanom Kinamom, paralelno, prati veliki deo ovoga razdoblja, i dok je ovaj drugi sklon vernom svedočenju, sa podacima, Honijat gradi izrazitiju sliku događaja, sklon književnom izrazu: dočarava likove, atmosferu i shvatanja vizantijskog društva XII veka.
Kao savremenik brojnih događaja vezanih za Niš, blizak vladarima i dvoru, Honijat je mogao za svoje ispise da koristi iskaze učesnika. Srbi su u vreme snažne vladavine Manojla I Komnina, kako Honijat primećuje, u miru istupali dobronamerno, “pored sasvim suprotnih osećanja u dubini duše”. To je, zapravo, razdoblje kada su Srbi uveliko imali antivizantijska raspoloženja, što su pokazali udružujući se sa Ugarima (1150), a kasnije i sa Nemcima…. Za nas je, zato, zanimljiv njegov navod da je, godine 1165, Manojlo I utvrdio srednjovekovni Niš, kao i zapis o pometnji u vizantijskoj vojsci kod Niša, prilikom Andronikovog proglašenja za cara (1183). Pored ovih zapisa, Honijat pominje Niš i prilikom opisa bitke na Moravi (1190. godine), koju Isak II Anđel vodi sa srpskim županom Stefanom Nemanjom, kada je Niš ponovo pripao Vizantiji.

VIDOSAV PETROVIĆ - NIŠ U DELIMA PUTOPISACA OD IV DO XX VEKA

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.