Nis 8 Aprila 1941 Bombe U Rano Jutro

NIŠ 8. APRILA 1941. BOMBE U RANO JUTRO

Niš je platio prvi danak nacizmu 8. aprila 1941. Bio je utorak, jutro je predskazivalo lep dan. Mnoge Nišlije bile su u posteljama, radinci su se spremali u fabrike. Iz pravca Bugarske začula se potmula grmljavina. Nemački bombarderi u pratnji lovaca ustremili su se na Niš.

Bombe su pale u 5.30. Nastalo je razaranje i ubijanje nedužnih ljudi. Smrtonosni tovar najžešće je pogodio ulice Božidarčevu, Jug Bogdanovu, Taskovsku, Stojana Protića, cara Konstantina, Znepoljsku, Maršala Foša. U razaranju je teško stradala Železnnčka radionica:

Situacija nije bila ništa bolja ni u drugim delovima grada, pogotovo u centru. Svedoci kažu da na glavnu ulicu nije pala ni jedna bomba, ali da su od detonacije na skoro svim izlozima popucala stakla. Prema tadašnjem bolničkom izveštaju 8. aprila 1941. u Nišu je poginulo 400 a ranjeno oko 500 ljudi.

Nemci su okupirali Niš 9. aprila 1941.

S. M.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.