Niska Gradanska Bolnica

ZAPIS IZ NAUKE Jovan Ćirić
Narodne novine

NIŠKA GRAĐANSKA BOLNICA

Bolničko lečenje u odgovarajućim institucijama bilo je zastupljeno u Nišu i pre oslobođenja Niša od Turaka. Neposredno posle oslobođenja. 1878. godine formirana je Vojna bolnica za ranjenike, kao prva ustanova te vrste u Nišu. Civilna bolnica formirana je tek 1881. godine pod nazipom Okružna bolnica. Smeštena je bila u privatnoj zgradi pored Nišave, sa malim kapacitetom i nepovoljnim smeštajnim uslovima. Do 1909. godine u Nišu se oroj lekara u ovoj bolnici povećao na 13, dok je broj postelja u bolnici ostao isti 50.

Nova etapa u istoriji niške građanske bolnice nastala je 1910. godine. kad se ona definitivno iselila iz privatne zgrade i prešla u novoizgrađene, savremene bolničke paviljone. Kapacitet bolnice jetom prilikom povećan na 170 kreveta, a smeštajni uslovi postali su neuporedivo bolji. Za vreme ratova 1912-1918. godine, kao i za vreme onovremene okupacije, bolnica je pretrpela značajna oštećenja, a inventar je bio uništen. Posle oslobođenja 1918. godine, bolnica je proširena i izrasla u značajan medicinski centar, ne samo Niša, već i cele jugoistočne Srbije.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.