Ivanka Kosanic O Jeleni Dimitrijevic

PISAC O PISCU: IVANKA KOSANIĆ O JELENI DIMITRIJEVIĆ

Oživela sam duh jedne slobodne žene

O Jeleni sam pisala koristeći istorijsku građu i čitajući između redova njenih dela. Jedno je ženski senzibilitet, a drugo ženska literatura.

Poznata niška novinarka koja poslednjih godina sve češće osvaja i svet proze (objavila knjige priča i kritika, a njen roman "Ostavka" bio je u užem izboru za "Bazarovu" nagradu "Žensko pero"), priprema publici još jedno literarno iznenađenje. Knjiga bi trebalo da se pojavi početkom naredne godine, a glavna junakinja je Jelena Dimitrijević, poznata niška i srpska književnica, rođena u drugoj polovini 19. veka u Kruševcu.

- Postoje ljudi čije tragove pratimo kao neku vrstu umetničkog dela, a takav je i moj odnos prema Jeleni Dimitrijević. Između redova njenih književnih dela postoje naslućivanja, a u njenom životu i neke tajne, što je bilo polazište da o njoj napišem roman - objašnjava Kosanićeva.
Često šture biografske podatke nadgradila je književnom mastifikacijom, tragajući na ovaj način za autentičnom Jelenom.

- Mi se nebrižljivo bavimo sopstvenom kulturnom prošlošću. Do pre nekoliko godina, kada su objavljena njena "Pisma iz harema", Jelena je bila potpuno zapostavljena, a njeno delo su za života priznali i Bogdan Popović, Jovan Skerlić - ističe Kosanićeva i dodaje da je ova književnica bila erudita i govorila nekoliko svetskih jezika. Bila je i jedna od retkih koji su zalazili u turske kuće i imali priliku da neposredno upoznaju njihov život.

- Jelena Dimitrijević je za tadašnja shvatanja bila feministkinja i najmlađi član podružine Niškog društva. Kasnije je bila i član "Kola srpskih
sestara", učestvovala u dobrotvornim akcijama, bila bolničarka u vreme balkanskih ratova…

Njen emotivni život obavijen je velom tajne, posebno njeni kratki susreti sa Feliksom Kanicom, austrijskim putopiscem, koji je ostavio dela o Srbiji.

- Kao mlada je na neki način bila uobraženi bolesnik, a u zrelim godinama i starosti večiti putnik - komentariše autorka, dodajući da je Jelena
Dimitrijević, u vreme kada se nije tako komforno putovalo, dva puta obišla gotovo celu zemaljsku kuglu.

Potencijalne čitaoce knjige koja će najverovatnije biti objavljena pod radnim naslovom "Moja draga Jelena" spisateljica prepoznaje u ljudima različitih afiniteta. - Knjiga ima ženski senzibilitet, koji ne mogu da izbegnem, jer je reč o ženi, ali otvara i dublje filozofske i psihološke aspekte koje obično vezujemo za mušku prozu. Biće zanimljiva i za sve one koje zanima kulturna istorija Niša.

A.Gojković

Odlazak u tišini

Jelena Dimitrijević u Niš došla u 18. godini zbog udaje za potporučnika Jovana Dimitrijevića. U prvoj niškoj štampariji objavila je dobro primljene
pesme, nadahnute rodoljubljem, a ovde su nastala i "Pisma iz Harema". Godine 1898. odlazi u Beograd, gde je ostala do smrti 1945. Sahrana je održana dva sata pre zakazanog vremena, tako da na njoj nije bilo gotovo nikoga.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License