Razoren Gradic

RAZOREN GRADIĆ
Od rečene varoši Pirota putovao sam još malo planinom, pa se vratih na rečenu reku, koja teče duž jedne lepe ravnice, između dve dosta visoke planine. I tu ima jedna varoš koja leži u podnožju planine i koja je bila sva razorena a zidovi porušeni i zove se Ismur (Izvor). I projahah tom ravnicom niz tu reku pa pređoh jednu dosta visoku planinu po malo nezgodnu za prelaženje, mada preko nje idu velikim i malim kolima (tarnicama).
I kad pređoh preko rečene planine, siđoh u jedan lep kraj koji je između planina i prostire se duž rečene reke Nišave. Tu je jedna varoš, zvana Niš, na rečenoj reci koja se tu prelazi mostom. I ta je rečena varoš pripadala despotu Srbije. Ali pre pet godina Turčin ju je oteo i svu razorio. I u vrlo je lepom kraju u kojem mnogo raste pirinač. U toj varoši je nekad bio lep gradić sa prednje strane i na rečenoj reci. A po odlasku iz Niša, projahah kroz vrlo lep kraj niz tu reku i pređoh rečenu reku (Južna Morava), na jednoj skeli i naiđoh opet na
vrlo lep kraj, ravan i gusto naseljen ljudima i selima. Zatim napustih rečenu reku i taj ravni kraj i prođoh kroz vrlo veliku šumu koja je u planinama ne mnogo visokim za prelaz, nego pošumljenim. I stigoh u varoš koju zovu Korsebeš (Kruševac).
(B. de la Brokijer: "Putovanje preko mora", Beograd, 1950. Str. 127. - Preveo Miodrag Rajičić)

VIDOSAV PETROVIĆ - NIŠ U DELIMA PUTOPISACA OD IV DO XX VEKA

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License