Skilicin Nastavljac

1072. SKILICIN NASTAVLJAČ

SKILICIN NASTAVLJAČ (kraj XI - početak XII v.) je nepoznati autor koji je, početkom XII veka, nastavio Skiličino delo, odnosno njegove dve hronike: prve, koja je dopirala do 1057. godine i druge, do 1079. Skiličin Nastavljač detaljno piše o ustanku Makedonskih Slovena protiv vizantijske vlasti (1072), sa Konstantinom Bodinom i Đorđem Vojtehom, na čelu (opširnije i detaljnije od Nićifora Vrijenija), i predstavlja najsadržajniji i najzanimljiviji izvor o ovom us-tanku na teritoriji nekdašnjeg Samuilivog carstva. Ovaj autor daje i pojedine po-datke o vizantijskoj upravi u drugoj polovini XI veka.
Skilicin Nastavljač piše o dolasku vođe ustanka Konstantina Bodina u Niš, 1072. godine, pošto su ga, u Prizrenu, ustanici proglasili za cara. U fragmentu koji donosimo, iako samo možemo pretpostavljati da je pisan i na osnovu memoarske građe, održava se tanka istorijska nit o Nišu, koji je u to vreme imao značajno mesto u Vizantijskoj carevini.

VIDOSAV PETROVIĆ - NIŠ U DELIMA PUTOPISACA OD IV DO XX VEKA

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.