Skrnavljenje Starog Niskog Groblja

Skrnavljenje Starog niškog groblja
Stravične i morbidne slike na zapuštenom groblju, prepunom zmija i drugih gmizavaca, gde do spomenika smeju samo najhrabriji
Niš - Dve velike afere i krađe na Starom groblju obeležile su poslednje godine u Nišu. Najpre je sa postamenta na porodičnoj grobnici poznatog industrijalca Mite Ristića (predratnog vlasnika Fabrike tekstila - današnje Industrije tekstilnih proizvoda „Niteks”) odneta „Prelja” - izuzetno vajarskodelo Antuna Augustinčića, a odmah potom izbio je iskandal oko „Anđela sa lirom”, umetničkog dela hrvatskog vajara Marina Studina, koje je nestalo sa porodične grobnice dr Voje Stojanovića. Bile su ove afere povod da se pokrenu brojne akcije oko konačnog uređenja niškog Starog groblja, koje se nalazi u centralnoj gradskoj zoni u Nišu, a koje je davno proglašeno kulturnim dobrom i zbog toga stavljeno pod zakonsku zaštitu.
Nažalost, iako je i ovog proleća bilo mnogo govora o inicijativama za uređenje Starog groblja, pa čak i pokretanja manjih akcija u tom smeru, stanje se nimalo nije promenilo i sve je gore. Ono šta je doživeo jedan nekadašnji žitelj Niša, koji dugi niz godina živi i radi u Švedskoj, a koji je ovih dana došao u svoj rodni grad i pritom krenuo da pronađe grobnicu svojih predaka, mogao bi da bude scenario za pravi film strave i užasa.
- Ni u snu nisam očekivao da ću naići na neprelazne prepreke, polomljene i srušene grobove i spomenike zarasle u visoko rastinje, korov i žbunje, na duboke rupe u koje se upada. Uz to nema ni jedne staze, svuda okolo su zmije i gušteri, zamislite skoro u samom centru Niša, razbacano smeće, prave deponije. Ipak, sve sam to „progutao” jer sam obećao svojoj babi po majci Rajki Veselinović, učiteljici u penziji, staroj 96 godina, da ću pronaći grobnicu. I uspeo sam. Ali, ono šta sam doživeo je kao iz horor filma. Na jednoj od porodičnih grobnica poskidani su i odneti metalna vrata i betonski poklopci, a iz unutrašnjosti do samih ulaza u grobnice izvučeni su, razvaljeni i otvoreni metalni kovčezi sa posmrtnim ostacima davno preminulih - ispričao je za „Politiku” Predrag Stamenković, profesor istorije u jednoj gimnaziji u Stokholmu u Švedskoj.

Ko je razvaljivao metalne kovčege? (Foto S. Lazarević)
Sa Predragom smootišli do Starog groblja i uništenih porodičnih grobnica. Fotografije koje smo načinili najviše i najbolje govore. Iz metalnih sanduka vire leševi u obući koju zub vremena nije mnogo oštetio. Ko je razvaljivao metalne kovčege i šta je tražio u njima? Zašto su skrnavljene grobnice i zašto se mrtvima ne da mira?
- Čujem od drugih, od stanovnika okolnih zgrada i ulica, da je Staro groblje noću sastajalište narkomana i alkoholičara i da ih niko ne sprečava da tu orgijaju, a da danju samo najhrabriji smeju kroz pravi zmijarnik. Stanje je stravično… - rekao nam je Stamenković.
Pokušali smo da od nadležnih u Nišu dobijemo odgovor ko je uopšte zadužen za održavanje Starog groblja. Svi naši pokušaji, međutim, bili su bezuspešni. Jedino se glavni gradski arhitekta Jovan Mandić odazvao pozivu „Politike” da nešto kaže:
- Trebalo bi da komunalna preduzeća vode brigu, ali ne znam zašto se ne preduzimaju ozbiljnije i konkretnije mere na uređenju i sređivanju. Znam da je u toku izrada velike kapije, koja treba da se postavi na glavnom ulazu u Staro groblje. Nažalost, znam i da ta kapija ništa neće rešiti, neophodno je mnogo više pravih i konkretnih akcija - prokomentarisao je Mandić.
Kada smo objasnili šta smo zatekli i fotografisali na Starom groblju, Mandić nam je rekao:
- Ništa me ne iznenađuje… Žalimo se da nam se uništavaju groblja na Kosovu i Metohiji, a sami ne vodimo računa o svojim.

Toma Todorović
[objavljeno: 27/06/2008.]
Aleksandar Popovic, 26/06/2008, 22:42
Nisko staro groblje, i pored nesumnjive istorijske vrednosti (a njegovi "stanovnici" zasluzuju makar da ih niko ne uznemirava), decenijama predstavlja sramotu za sve stanovnike grada. Jad, cemer, tuga, samo su neke oznake nebrige i nedostatka osnovnog postovanja za generacije koje su prethodile sadasnjim stanovnicima grada i koje su zasluzne za njegov napredak. Ako nove vlasti smognu snage da makar urede staze(sada prave bogaze) i ne dozvole da ovde seire narkomani i vandali, bice to velika stvar.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License