Todor Stankovic
Todor Stanković
Todor Stanković

Borislava Lilić Znamenita ličnost Srbije, nacionalni radnik i narodni poslanik, Todor Stanković

Todor Stanković

biv. okružni načelnik i narodni poslanik

Rođen 1852 g.u Nišu, umro je 1925 g. u Beogradu i po izraženoj želji u testamentu njegovi smrtni ostaci eshumirani su i preneti u Niš gde počivaju u porodičnoj grobšici.

On je kao najškolovaniji među svojim savremenicima već od svoje rane mladosti ušao u narodne poslove za što skorije oslobođenje Nnša i po instrukcijama iz slobodne Srbije bio središna ličnost u svim akcijama, koje su sa meštanima i prvacima iz okoline vođene za ubrzanje oslobođenja.

U svojim uspomenama - Učešće Nišlija u oslobodilačkom ratu - on je prikazao svoj rad i posle oslobođenja on je aktivno nastavio da dela na srpskoj stvari, tada kao funkcioner državne uprave. Kao sposoban i zaslužan čovek Todor Stanković je dospeo, kao prvi od Nišlija, u više redove ondašnje činovničke hijerarhije i bio od naroda počastvovan biranjem za narodnog poslanika.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.