Ucitelj Tasa
Učitelj Tasa
Učitelj Tasa

Učitelj Tasa

Anastasije Petrović, učitelj Tasa, rodio se 1824 i umro u Nišu 13 februara 1894 godine.

Iz jedne skromne i radne porodice, Atanasije Petrović kao dečak bio je, kako se to onda govorilo, na naukama, kod jednog od naših sveštenika. Zatim je svršio produžnu školu kod Spiridona Jovanovića učitelja, koga je vlada kneževine Srbije bila uputila da pripremi kadar omladinaca, koji će moći da posluže našem porobljenom narodu, šireći prosvetu.

Atanasije Petrović bio je među prvima u Jovanovićevoj školi i docnije po uspehu, koji je pokazao na prosvetnom polju, izabran je od crkvenoškolske opštine za učitelja. Po odlasku Spiridona Jovanovića preuzeo je vođenje svih školskih poslova. Čitavih tri decenija proveo je kao učitelj i posle oslobođenja ostao još nekoliko godina na tom položaju. Iako je za vreme Turaka bio izložen stalnim šikanima i mnogim proganjanjima, on je korisno poslužio svom narodu i očuvan u najlepšoj uspomeni.

Iz generacije, koje je obučio pismenosti i upoznao omladince osnovnim znanjima iz računa, detaljno upoznao sa istorijom svog naroda i geografijom sveta, mnogi od tih njegovih đaka, njegovim zauzimanjem svršili su učiteljsku školu u Beogradu i postali njegove kolege. Pored ostalih bio je njegov đak, a posle i drug na poslu Todor Milovanović, docnije dugogodišnji prtsednik Niške opštine.

Za svoj plodan prosvetni rad učitelj Tasa je počastvovan ne samo svesrdnim priznanjem svojih sugrađana i svojih bivših đaka, već i priznanjem prvih ljudi oslobođene Srbije. Stojan Novaković i drugi bili su u stalnoj prepisci sa učitelj Tasom. I po jednom Novakovićevom prikazu u „Kolu", sada se jedino zna da je Atanasije Petrović bio pisac knjige: „Presad mudrosti ili sobranie poučitelni misli".

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License