Varoski Eseci

VAROŠKI EŠECI

Dušan JANKOVIĆ BELI

Kako i svaki varoš, takoj si i Niš imaše poznati ešeci, penzeveci i bašibozluci, što voleše da se zevzeču i da izmišljaju kojekakve kerefeke.

Jed'n od nji beše Jednoruki Muarem, semenkar i novinar. Prodavaše novine po bircuzi, po kafane i po niški sokaci, te ga vikaše - kolporterin. Muarem beše pametan Ciganin. Pisaše i romani i pozorišni komadi iz mandovski život. Će ne sobere, tako nas školarci u park kod Nišavu, i će ni čati "Cigansku svadbu" što je napisaja da se glumi. E, taj Muarem znaeše da proda sve bajate novine što ostanu neprodate i to po pavu cenu k'ko da su taze. Uzne novine, pogotovu onuj golemu "Borbu" što beše dobra za pravljenje fišeci, otidne na glavni pijac i rasčepati se k'ko mogare: "Navali narode, najnoviji vesti! Golema Britanija objavila rat na Englesku!… Betonira se Jadransko more! Udovica ubila muža!… Navali narode!" I seljaci kad čuju za rat, navalu k'o mutavi. Dok rekneš britva, sve bajate novine pokupuju. Pa posle pcuju.

I Rama kelner beše golem zevzek. On pa beše k'ko ciganski konzul. U onoj vreme, a li neki mandov ima si muku, a kad je pa ne imaše, on ku'će šta će, 'ajd kod Ramu kelnera. I Rama gi pomagaše, savetovaše gi, k'ko da si gi je tatko. E, taj Rama, k'd služeše gosti u restorant, imaše običaj da rekne: "Ja sam dete na palog borca." Gosti zveraju, vidu da je mator, pa se isčuđevaju:

- Kakoj, b'e, ti da budeš dete na palog borca?!

- Takoj, lepo! Ubio sam si oca, pa sam postao dete na palog borca - mrtav ladan laže gi Rama.

A najpozevzek beše Avda Zekić, moler ovdašnji, ciganski Tino Rosi i Marko Lanca. Beše malecak, pa šlangovan, s crnu k'ko zift zalizanu i uvek namazanu kosu s čičkov zejtin, s tanki brčići. Beše naočit. U zadnji džep od frula pantalonke uvek noseše špaklu, a u drugi flašku od tonikum (lek s'protiv kašalj) ama punu sas šljivku. Voleše mlogo da loče. Malo, malo, će izvadi flašku i trgne srk. Onda. Ondak počne da poje k'ko slavuj: "O, sole mio". E, taj Avda Zekić k'd moleriše neku kuću; gazdaricu troletnica će uvati. Plafon farba jed'n d'n, pa dva d'na nigde ga nema, pa posle dva duvara za d'n, i takoj. A obavezno će se napije k'd udara coklu pod tavanicu i iskrivi gu od kraj do kraj za po tri prsta.

- Crni majstore, pa cokla kriva ko paragraf! - vika gazdarica.

- Kriva, gospoja, zatoj što je još mokra. Dok se osuši će se ispravi! -mrtav ladan gu kaže Avdo Zekić, uzne pare i otide si, a cokla nikako da se osuši, zapravo da se ipra'i.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License