Zajednicka Cetnicko Partizanska Komanda

ZAJEDNIČKA ČETNIČKO-PARTIZANSKA KOMANDA U OSLOBOĐENOM PROKUPLjU

Posle povlačenja nemačke vojske iz gradova na jugu i istoku Srbije, četničke jedinice preuzimaju kontrolu u Prokuplju, Kuršumliji, Lebanu, Blacu. U Prokuplju se instalira četnički odred Radomira Kneževića-Raše, popa iz Beloljina, inače vojvode kulinskog, koji počinje sa progonom naprednih ljudi u gradu. Partizani, Vidojevački i Toplički odred, u noći 9/10. oktobra 1941. godine razbijaju četnički odred i jedan vod nedićevaca (SDS) i oslobađaju Prokuplje. Nakon toga, na osnovu sporazuma sa Pećančevim vojvodom Acom Popovićem, osnivaju zajedničku partizansko-četničku komandu u Prokuplju. Prokuplje je živelo u slobodi do 9. januara 1942. godine, dok bugarska vojska, jačine jednog puka, nije stigla u Prokuplju.

Prokuplje je svakako bio jedini grad u okupiranoj Evropi u kome je slobodno, uz muziku i igru, proslavljena nova 1942. godina. Proslavu je ogranizovao Gradski oslobodilački odbor u prostorijama hotela "Evropa". Kosta Pećanac je kasnije vojvodu Acu Popovića osudio na smrt i izdao nalog da bude uhapšen, ali ga je bezuspešno jurio po Kopaoniku. Bilo je i drugih vojvoda koji su napuštali K. Pećanca, pa se pasivizirali, neki prilazili organizaciji Draže Mihailovića (kao Keserović, M. Radojević i dr.), a bilo je onih koji su prišli NOP-u. Pukovnik BJV, jedan od prvih srpskih pilota sa Solunskog fronta Stevan Raičević, u nekoliko slučajeva je otkazivao poslušnost Kosti Pećancu, posebno kada je trebalo izvršiti naredbe terora nad članovima partizanskih porodica, o čemu će biti reči kasnije.
Iz knjige: ČETNICI KOSTE PEĆANCA U DRUGOM SVETSKOM RATU - Milorada Kozića

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Subscription expired — please renew

Pro account upgrade has expired for this site and the site is now locked. If you are the master administrator for this site, please renew your subscription or delete your outstanding sites or stored files, so that your account fits in the free plan.